Akcja "Wakacje z Lewicą" podsumowana

dodano 2013-08-29 13:09 w kategorii: Powiatowe

7 lipca SLD i FMS powiat starachowicki rozpoczął wakacyjny cykl spotkań z mieszkańcami gmin powiatu starachowickiego. Wakacyjne spotkania z mieszkańcami odbywały się w każdą niedzielę. Spotkania zostały zainaugurowane w gminie Wąchock. Start był bardzo udany, dopisała pogoda, a także doszło do wielu ciekawych rozmów i wymiany poglądów z mieszkańcami gminy Wąchock. 14 lipca Federacja wraz z Sojuszem obecna była w Mircu a następnie w Brodach Iłżeckich (21 lipca) i w Pawłowie (28 lipca). W sierpniu akcja została podsumowana i zakończona w Starachowicach.

- Nasza akcja pokazuje, że warto wyjść w teren, porozmawiać z ludźmi którzy często mają swoje zdanie na wiele tematów oraz pomysły, a nikt ich nie wysłuchuje. My mieliśmy okazję to zrobić – powiedział wiceprzewodniczący FMS Świętokrzyskie Mariusz Gielec.

Podczas akcji mieszkańcy powiatu starachowickiego otrzymywali najnowsze wydania gazety Socjaldemokraci i Trybuny, ulotki związane z programem SLD, dla najmłodszych przygotowane były balony, słodycze itp. Zbieraliśmy także podpisy pod apelem do premiera odnośnie przebudowy DK 42.

- Zdobywamy cenne doświadczenie, jeśli chodzi o kontakt z ludźmi. Widać gołym okiem, że są niezadowoleni z prowadzonej polityki naszego rządu, sytuacji ekonomiczno-gospodarczej w kraju, przekazuje swoje spostrzeżenia wiceprzewodniczący Rady Powiatu SLD w Starachwicach, Jarosław Basa.

Sami też wykorzystaliśmy tę sytuację do pytań jak postrzegana jest obecnie lewica, co nasi wyborcy oczekują od nas; jakich działań i rozwiązań programowych? Przedstawiliśmy nasze spojrzenie na sytuację w kraju i jakie chcemy wprowadzić rozwiązania, zgodnie z programem SLD, m.in. dotyczącego służby zdrowia, pracy dla młodych ludzi, podatków.

- Zachęcamy młodych ludzi, którzy chcą działać społecznie, mieć wpływ na działania w lokalnych społecznościach i regionie, chcących być aktywnymi obywatelami, którzy nie będą przyglądać się biernie naszej rzeczywistości, do wstąpienia w szeregi Federacji Młodych Socjaldemokratów, Sojuszu Lewicy Demokratycznej – powiedział Karol Kwiatek przewodniczący FMS powiat starachowicki.

J.B.